11 Mart 2011 Cuma

Cevizli-Elmalı Ekmek...

Tarifini yine Ekmek Sanat'indan aldigim ,ön mayali olarak taş ekmeği teknigiyle hazirlanan nefismi nefis ekmeklerden birtanesi.
Malzeme olçuleri hakkinda bir kaç bilgi:
( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır. 
1 TBSP/Büyük Ölçü Kaşığı; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
1 tsp/Küçük Ölçü Kaşığı; 5 ml. ölçüye karşılıktır.) 
Bu bilgiler Ekmek Sanat'indan alintidir.

Malzemeler:
Ön maya malzemeleri:
  • 1 olçu kabi (1 cup) genel amaçli un
  • 1/4 cup çavdar unu (ben kepekli çavdar unu kullandim)
  • 1 tam 1/4 cup su
  • 1/4 kuçuk kasik instant maya
Hamurumuz için:
  • On mayanin tamami
  • 2 cup genel amaçli un
  • 1 tam 1/4 kuçuk kasik tuz
  • 1 kuçuk kasik instant maya
  • 1 cup irice çekilmis ve kavrulmus ceviz içi
  • 3/4 cup kup kup dogranmis elma
Yapilisi:
Oncelikle bir gece onceden on mayamizi hazirliyoruz.Bunun için on maya malzemelerini bir kapta bulamaç haline getiriyoruz,(ozellikle tahta kasikla karistirmamizi soyluyor Ustamiz).Uzerini streçfilm'le kapatip oda sicakliginda 12-15 saat arasi bekletiyoruz.
On mayamiz hazir olunca tamamini yogurma kabina aliyoruz,unu,instant mayayi ilave edip hamurumuzu 5 dk yogurup,5 dk dinlenmeye aliyoruz.Dinlenme sonunda tuzu ilave edip 10-15 dk daha yoguruyoruz,sonrasinda ceviz ve elmalari ilave edip,hamurumuzu bir 5 dk daha yogurup mayalanmak uzere dinlenmeye aliyoruz.

60-90 dk arasi hamurumuzun iki kat olmasini bekliyoruz(bu sure bulunulan ortamin sicakligindan dolayi degisebilir)
Mayalanan hamurumuzu hafif unlanmis tezgaha aliyoruz,2 esit bezeye bolup,zarf gibi katlayarak 10 dk dinlendiriyoruz.
Bezelerimizi 30 cm. uzunlugunda uçlari kut somun haline getiriyoruz.
Pisirecegimiz tepsiye alip uzerini pamuklu bir bezle kapatip son mayalanma islemi için ortalama 1 saat kadar bekliyoruz.Hamurumuz iki kati kadar mayalaninca,uzerine jilet veya keskin bir biçakla verevine çiziyoruz,uzerine su puskurtup islanmasini sagliyoruz,Onceden isitilmis 220 derecelik firina  25-30 dk pisiriyoruz.Pisen ekmeklerimizi firindan alip pamuklu beze sarip dinlendiriyoruz.
Denemek isteyenlere simdiden kolay gele...



2 yorum:

  1. Mihribancım; Ekmek Sanatı benim de çok örnek aldığım bir site. Ben ekmeğin dışına değil iç dokusuna bakarım, esas ele veren orasıdır çünkü. Bu ekmeğin çok güzel olduğu iç dokusundan çok belli. Ellerine sağlık canım kardeşim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Ekmek içerisinde elma çok ilginç olmuş doğrusu ellerinize sağlık:)))

    YanıtlaSil

Yorum ve onerileriniz bizim için çok degerli,çok tesekkurler :)